Actualment, la població ingereix una elevada quantitat de sucre. No només a través del sucre blanc de taula sinó sobretot a través de molts productes processats com pastes, galetes, cereals inflats, xocolates i cremes de cacau. A més, també el trobem amagat en tot tipus de productes preparats com per exemple moltes salses.

Si ens fixem en el supermercat la majoria de productes que trobem són processats i els aliments naturals acaben sent només una petita part.

A més, molts dels productes amb un alt contingut en sucre estan dirigits especialment a la població infantil. Constantment surten al mercat nous productes processats com a esmorzars i berenars infantils, els quals són molt pobres a nivell nutricional i contenen gran quantitats de sucre i altres substàncies poc recomanables com additius o greixos saturats i transformats.

Diàriament, podem veure per la televisió, anuncis que promocionen diferents productes que els presenten com si formessin part d’un bon esmorzar o berenar. Inclús fan publicitat no gaire adequada ja que capten l’atenció dels més petits a través d’anuncis divertits o amb personatges coneguts.

Per aquest motiu, és important prendre consciència. La majoria d’anuncis de televisió no anuncien aliments naturals, sinó productes molt poc recomanables.

 

Com afecta el consum de sucre als nens i nenes?

 • Fomenta la obesitat infantil i malalties relacionades: diabetis i problemes cardiovasculars.
 • Està relacionat amb la hiperactivitat i el dèficit d’atenció.
 • No afavoreix el sistema immunològic, sinó que el debilita.
 • També es relaciona amb l’acne i problemes hormonals.

Un aliment amb un alt contingut en sucre produeix una pujada de glucosa en sang que es reflectirà amb l’obtenció d’energia ràpida després de consumir l’aliment. Al cap de poca estona, aquesta energia desapareix tan ràpid com ha vingut i provoca una baixada brusca de sucre. Per tant, el consum de sucre produeix pujades i baixades energètiques les quals es relacionen amb estats forts d’eufòria i excitació i seguidament amb estats de cansament, apatia, confusió i desconcentració.

A més, s’ha de tenir en compte, que els més petits són molt més sensibles que els adults i per tant, la ingesta de sucre els hi afectarà molt més.

Alternatives dolces saludables

Encara que sabem que el sucre no és un aliment gaire beneficiós, no és tan fàcil deixar-lo de consumir perquè el gust dolç és molt agradable pel paladar.

I, doncs, que hem de fer?

Us proposo alternatives saludables per quan tingueu ganes de dolç o els vostres infants us demanin alguna cosa dolça:

 

 • Fruita: La fruita fresca ens aporta sucres naturals. Destaca el plàtan com a fruita molt dolça.
 • Fruita deshidratada: panses, albercocs, dàtils..
 • Batuts de fruita: Una base de llet, iogurt o beguda vegetal i una o dues peces de fruites.
 • Galetes i brioxeria feta a casa: D’aquesta manera, podeu controlar les quantitats de sucre i oferir opcions més sanes.
 • Per substituir el sucre blanc: preferir el sucre de canya integral, la mel o alguna melassa. (sense abusar)
 • Per substituir les melmelades convencionals: generalment les compotes de fruita tenen menys sucres afegits que les melmelades convencionals, una altre opció són les melmelades baixes en sucre.
 • Substituir la xocolata amb llet (alta en sucre) per xocolata negra.

Us animo a començar a reduir el sucre de la vostra alimentació diària i a provar alternatives més saludables. La vostra energia serà més estable i tot l’organisme se’n beneficiarà.

Irene Garibaldi

Dietista

www.irenegaribaldi.com

 

Comparteix amb aquests enllaços, estarem encantats:

Share This