L’alimentació és un pilar bàsic per a fomentar una bona salut. Aquest pilar bàsic s’inicia en l’etapa infantil. Des de que naixem, l’alimentació es converteix en una peça clau per a un bon desenvolupament del nostre cos.
Una bona alimentació a l’etapa infantil garanteix un bon creixement per l’infant, un estat saludable actual i també pel seu futur i fomenta uns hàbits saludables sòlids que marcaran al nen al llarg de la seva vida.
També és important adaptar l’alimentació a l’estació de l’any ja que cada estació comporta unes característiques determinades que afectarà al nostre cos. I l’alimentació és un aliat important per a ajudar al nostre organisme a adaptar-se en el moment en el que es troba.
Amb la primavera, arriba el bon temps, una estació de transició que destaca pels seus dies agradables assolellats però també per l’augment d’al•lèrgies a causa del pol•len més present en aquesta època.
En el cas de les al•lèrgies, l’alimentació juga un paper important. Depèn del que mengem durant aquests dies, podrem beneficiar-nos i reduir o evitar els típics símptomes d’al•lèrgia com els ulls plorosos, els esternuts o les migranyes.
Quins aliments ens beneficiaran?
– Els vegetals de color verd seran els protagonistes d’aquesta estació de l’any, especialment els de sabor amarg com la ruca (“rúcula” en castellà) o les endívies.
– Els aliments amb alt contingut d’omega 3 com el peix blau, les nous, les llavors de xia (“chía”) o lli.
– Aliments amb efecte prebiòtic*: verdures i fruites, cereals integrals i llegums.
– Aliments amb efecte probiòtic**: xucrut, verdures fermentades o quefir.
* Prebiòtic: Que conté substàncies que constitueixen un substrat adient per a la flora intestinal. Aliments prebiòtics. La fibra de les verdures és prebiòtica.
** Probiòtic: Que conté microorganismes susceptibles de millorar el funcionament de la flora intestinal. El iogurt i la llet fermentada són aliments probiòtics.
A part de destacar els aliments beneficiosos, també hem de tenir en compte els aliments que cal evitar o reduir com els productes processats, els làctics, la carn vermella i el gluten.
A part de l’alimentació, un altre factor important és prendre el sol diàriament durant una estona, per aconseguir uns bons nivells de vitamina D, no cal abusar del sol, amb uns minuts al dia n’hi ha prou per assolir els nivells.
Seguint aquestes pautes, podreu ajudar al vostre organisme a combatre les possibles al•lèrgies primaverals. Esperem us siguin útils els consells i estigueu atents, la setmana vinent la primera recepta per combatre les al•lèrgies i preparar en família!
Irene Garibaldi: Dietista
www.irenegaribaldi.com