93 148 87 53 (Dill a div de 10 a 13h) contacte@horalliure.com
escoles feministes

Durant l’acte d’obertura de la I Jornada vers les Escoles Feministes

Aquest passat dissabte a Barcelona va haver la I Trobada vers les Escoles Feministes, un espai de debat i creació col·lectiu per transformar l’educació cap a una proposta educativa que busca la transformació social, l’emancipació de les persones i tornar a posar la vida al centre des de i per a l’escola pública a partir d’una perspectiva feminista.

La jornada comptava amb 6 eixos de treball, tals com cos, identitat, comunitat, vida, pensament i educació pública.

L’hora Lliure ha format part del procés d’organització de les jornades, juntament amb altres persones i entitats que ens hem involucrat des de la convicció de la necessitat de transformació. Durant la jornada, hem participat i co-coordinat l’eix de pensament. Aquí us volem apropar les paraules de presentació de l’eix pensament per situar la feina que ens vam proposar:

“Si alguna cosa li devem al Feminisme, és posar en dubte el sistema estructural de valors i creences més arrelat i extens del planeta: el Patriarcat.

El llarg de la història del Feminisme, i en l’actualitat tots els feminismes, posen en el punt de mira els sistemes opressius per desvelar les causes i proposar alternatives.

Aquest pensament crític que desnaturalitza tot allò que al llarg de la Història se’ns ha donat com a inamovible i universal forma part del procés de canvi. Per poder canviar un paràmetre el primer que ens hem de plantejar és si encara és vàlid. Cal partir de l’experiència pròpia, desnaturalitzar i deconstruir, per eliminar de nosaltres mateixes, tots aquells sistemes opressius que carreguem. No és casualitat que al llarg de la història del Feminisme moltes de grans pensadores han viscut al marge de la norma (de la normativitat obligatòria) i sovint de l’heteronormativitat. Qüestionar-se a si mateixes per qüestionar la cultura i societat.

El Patriarcat, com a sistema jeràrquic i opressor, és el paraigua de tots els altres sistemes opressors. Perquè encaixen perfectament en l’espai teòric, simbòlic i físic on s’insereixen (parlaríem de racisme, androcentrisme, capitalisme, neoliberalisme, eurocentrisme, … i tots aquells ismes o no, que es generin com a opressors).

Per tant hi ha un doble procés a seguir: per una banda el pensament crític, situat, i per una altra el pensament constructiu també situat. Aquest doble procés és necessari per al canvi. Quan parlem de situat volem dir que cal baixar-lo al pla de la realitat, a les escoles i sistema educatiu, a les aules, a les relacions entre alumnat i professorat, i entre les persones.”

Aquests són els reptes que ens vam plantejar des de l’eix de Pensament durant la I Jornada de les escoles feministes, un gran dia per començar a recórrer, plegades, aquest camí. Aviat des de www.escolesfeministes.org es publicarà tota la informació i treball realitzat aquest dia.

escoles feministes

Eix Pensament treballant durant la jornada

escoles feministes

Treball realitzar per l’eix Pensament durant la jornada

I per continuar caminant, ja hi ha fixada la data de la II Trobada vers les Escoles Feministes, el 26 d’octubre 2019, aquesta data ha sigut posposada al 16 de novembre 2019. Reserveu data!

Share This