Ens ajudes a trobar finançament pel nou projecte? Vols saber de què es tracta?

Des de L’hora Lliure – Associació Espai i Lleure volem impulsar una campanya per eradicar el sexisme en el joc infantil. Per portar a terme el projecte necessitem el finançament. El projecte ha sigut seleccionat a la convocatòria Conjuntament, una convocatòria de crowdfunding impulsada per Goteo.org amb el recolzament de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa. És una gran oportunitat d’aconseguir el finançament de la campanya, doncs per cada euro que aporteu la plataforma Goteo n’aportarà un altre!!! Si creieu que és important pels vostres infants, no dubteu en col·laborar!

La campanya “I tu, a què jugues?” vol contribuir a conscienciar i promoure el joc igualitari entre els infants, per eradicar el sexisme i els estereotips de gènere introduït a través del joc en la infància.

El projecte es concreta amb l’elaboració d’un pla d’acció per la conscienciació de la societat i vol arribar a la màxima difusió durant els mesos de novembre i desembre previs a la campanya de Nadal 2018. Volem incidir en 3 línies: fabricants, comerciants i, sobretot, consumidors.

Prenem com a punt de partida la importància del joc en el desenvolupament de les persones. El joc i les joguines són una via de socialització, entesa com al procés pel qual un individu aprèn i interioritza els elements de la cultura del seu entorn, i una via de construcció del gènere. Cal remarcar que forçar a un joc diferenciat entre nenes i nens és educar d’una manera divergent, creant futurs i expectatives diferents i discriminant els gèneres des de la infància.

Hem de ser conscients de la importància d’aquests estereotips en la formació dels caràcters de les persones. Citant a Ana de Miguel:

 “La socialización de los géneros está conociendo una involución en las sociedades formalmente igualitarias. Hemos caminado de la ruda igualdad de los años sesenta, en que existía la bici o el patinete, a “bicis para niñas” y “bicis para niños”. Hasta los estuches, cuadernos y lapiceros del colegio son de niñas o de niños. El rosa y el azul se han convertido en una poderosa industria económica en la globalización. Las niñas ven unas series de dibujos y los niños otras, ellas juegan a unos video juegos y ellos a otros. La realidad es que cada día comparten menos productos culturales, menos símbolos de los que, como sucede en las novelas, películas y canciones, acaban dotando de sentido a la vida. ¿De qué va a hablar en el futuro? ¿Vamos camino de un desencuentro?” (*Ana de Miguel “Neoliberalismo Sexual. El mito de la libre elección” Madrid, Ediciones Cátedra, 2015, pag 68*)

 

Els infants aprenen per imitació. Es mimetitzen amb l’entorn integrant insconscientment conductes i rols. 

Els infants, sobretot durant els primers anys de vida, aprenen per imitació. Es mimetitzen amb l’entorn integrant insconscientment conductes i rols. El impacte que pot causar la publicitat en l’imaginari d’un infant és enorme i, si tenim en compte que contínuament veuen imatges amb rols de gènere estereotipats, normalitzen aquesta discriminació. Aquest fet limita les seves capacitats, i coarta el lliure desenvolupament de la personalitat.

Aquests clixés establerts són els que reprodueix incansablement la majoria de publicitat de joguines. La campanya fa plantejar-se les qüestions: és el que volem pels nostres infants? volem que creixin limitant les seves capacitats individuals? o volem apostar per una educació on els infants esdevinguin individus amb criteri propi?  Amb aquesta finalitat hem creat l’eslògan “I tu, a què jugues?”. Ens dirigim directament als adults consumidors de joguines infantils, fent-los qüestionar quina posició prenen. Volem que s’adonin que com tenen una responsabilitat molt gran i també tenen el poder de fer canviar les coses amb les seves decisions.

L’eslògan planteja dues vies de reflexió: per una banda, plantejar-se quin paper juguen, per tant com es posiciones quan compren i ofereixen joguines als seus fills i filles. I per una altra banda, quin paper juguen ells mateixos en el seu dia a dia, quins rols desenvolupen i si es senten identificats o no amb els estereotips publicitaris.

 

 

Cada aportació

és un pas més per lluitar contra el sexisme al

joc infantil, ajuda’ns a finançar el projecte,

et necessitem!

Aquest vídeo va ser publicat en l’article El sexismo en los catálogos de juguetes  del diari digital Huffpost. La periodista Laura Suàrez ens ha cedit el vídeo per promocionar el crowdfunding. Els hi estem molt agraïts!

CONEIX EL PROJECTE

 

Prèviament, s’ha realitzat un treball d’investigació i anàlisi amb perspectiva de gènere del mercat de joguines actual. Aquest anàlisi inclou:

–  Anàlisis dels comerços (quines joguines trobem, disposició de les mateixes, a qui van dirigides, com s’atén als consumidors, si es fa incidència en el gènere del consumidor, etc.)

–  Anàlisis de la publicitat joguines a nivell de marca i de producte (embolcalls de joguines, catàlegs, anuncis a televisió, etc).

El següent pas és la creació de la imatge gràfica de la campanya, per part d’un estudi de disseny gràfic. Es vol aconseguir una imatge directa i  un missatge clar.

 

Línees de treball de la campanya:

 

 1.  Campanya de sensibilització Nadal 2018 “Juguem en igualtat”
 2. Creació d’una guia didàctica per a una educació no Sexista dirigida a mares i pares
 3. Xerrades i tallers per famílies

 

1 Campanya de sensibilització Nadal 2018 “Juguem en igualtat”

–  Creació d’una campanya directa i atractiva per crear consciència de la importància de la igualtat en el joc infantil. Creació d’una imatge gràfica de la campanya.

–  Creació d’una “Guia de compra de joguines responsable” per donar eines a les famílies a l’hora de comprar joguines.

–  Per donar a conèixer la campanya durant els mesos previs al Nadal 2018 es faran servir diferents mitjans:

o Creació d’una pàgina web de la campanya amb diferents finalitats:

– Eina de difusió de la campanya.

– Creació i publicació de contingut i notícies relacionades amb la campanya.

– Publicació de la “Guia didàctica de compra de joguines no sexistes”

– Donar a conèixer els fabricants i botigues que recolzen la campanya i es comprometen amb els seus objectiu.

o Promoció offline de la campanya a través de flyers i cartells informatius en punts estratègics (fabricants, botigues i centres comercials, escoles i AFA, …)

o Difusió en xarxes socials a través de càpsules informatives, micro-vídeos, banners publicitaris en webs relacionades amb la infància, etc.

2 Creació d’una guia didàctica per a una educació no Sexista dirigida a mares i pares:

 

Creació d’una guia didàctica digital per fer arribar a les famílies centrada el joc i les joguines per donar-los eines i recolzament per la campanya de Nadal 2018.

3 Xerrades i tallers per a famílies:

Oferir xerrades i tallers participatius a les famílies per trencar amb els estereotips de gènere en el joc.

Objectius generals:

 

 • Contribuir al desenvolupament d’una societat igualitària i cooperativa basada en el talent de les persones i no en los estereotips de gènere.
 • Contribuir a la conscienciació de persones i organitzacions en la importància de l’educació igualitària de la infància.
 • Contribuir al desenvolupament d’una infància oberta a descobrir el talent individual, la llibertat d’elecció, la cooperació i la igualtat.
 • Eradicar el sexisme a les botigues de joguines, per a que persones, famílies, nenes i nens puguin comprar joguines en igualtat, sense sentir pressions de gènere per decidir què comprar.
 • Conscienciar a la societat en general per educar en igualtat real, sense diferenciació de gènere, fent especial atenció al joc.
Objectius específics:

 

 • Durant els mesos de novembre i desembre 2018 aconseguir fer arribar la campanya al major nombre de famílies a través de xarxes socials, escoles de primària i infantil, i a les AFA de les mateixes i botigues de joguines.
 • Aconseguir el major nombre de marques i botigues de joguines adherides a la campanya.
 • Aconseguir implicació a nivell administratiu (Generalitat, Ajuntament de Barcelona) per tal que la campanya tingui més força.

Cada aportació és un pas més per lluitar contra el sexisme al

joc infantil, ajuda’ns a finançar el projecte,

et necessitem!

Ajuda’ns a difondre el projecte per trobar finançament, comparteix!

Llistat de persones i entitats que ja han fet la seva aportació per finançar el projecte:

 

Laura Miqueleiz

Noemí

Primitiva Querol

Delphine Bertrand

Glòria Piñol

Carme Escorcia

Anna Artigas

Thais Ferraz

Marta Zudaire Rovira

Maria Serentill

Victoria Cambou

José Fernando

Angela Nahum

José Antonio Bejarano Pérez

Josep Mª Moya

Montse Vilarrasa

Bea Cabezas

Margalida Ramis

Oriol Corb

 Elida Roca

Joaquim Anglès Morales

Noemi Faraco

Carolina Roura

Eduard Folch

Mireia Viñals Matas

Paula Lladó Fernandez

Jose Maria Lozano Estella

Isabel Sebastián Perruca

US AGRAÏM MOOOLTíSSIM EL VOSTRE RECOLZAMENT!!! 

De mica en mica… s’omple la pica, ajudeu-nos a omplir-la!

Pin It on Pinterest