93 148 87 53 (Dill a div de 10 a 13h) contacte@horalliure.com

Què és la creativitat de gènere a la infància? Es dona en tots els infants? Per què no continuem sent creatives amb el gènere al llarg de la vida, totes les persones?

Aquestes preguntes sovint apareixen quan no hem sentit a parlar de la creativitat de gènere a la infància. Sovint, quan senten a parlar d’això, senten confusió i fins i tot rebuig, sense saber ben bé de què es tracta. Intentarem explicar una mica en què consisteix i perquè en realitat és un fet natural en totes les criatures els primers anys de vida.

La creativitat de gènere a la infància la podríem definir com la vivència i expressió lliure del gènere, la qual és natural en totes les criatures durant els primers anys de vida.

La creativitat de gènere a la infància la podríem definir com la vivència i expressió lliure del gènere, la qual és natural en totes les criatures durant els primers anys de vida.

Anem per parts: les escoles bressol ho tenen molt clar, qualsevol criatura d’1, 2 o fins i tot 3 anys, nenes i nens, juguen, es disfressen i vesteixen i es relacionen, indistintament respecte a allò que tradicionalment s’espera pel fet de ser nena i nen. Quan treuen a les estances disfresses, totis, nenes i nens, es posen qualsevol vestit, complement, sabates, etc., sense ni pensar si es relaciona tradicionalment amb les dones o amb els homes. Nens amb vestits de princeses, sabates de taló, collarets, cues, clips, maquillatge… I nenes amb samarretes de superherois, futbol, xandall… tot és diversió! Cabells curts, cabells llargs, arracades, sense arracades. Jocs de cures o d’acció, motos o cubells, etc., etc., etc. Per no dir quants nens i nenes es consideren millors amiguis i inseparables, com nenes i nenes, i nens i nens. No tenen cap problema a experimentar i expressar-se sense encotillaments de gènere. Només cal anar a una bressol i observar. I si us pregunteu per què, la resposta és senzilla: encara no han interioritzat els mandats de gènere tradicionals.

 

 

Al voltant dels 3 anys, i depenent de la criatura i el seu entorn aquest voltant pot ser molt gran (criatures amb un any i mig o amb 5 anys) comencen a interioritzar les normes de gènere i a entendre què s’espera d’elles, a quin gènere pertanyen i com està estructural el món. A partir d’aquí la majoria de les criatures comencen a rebutjar allò que tradicionalment no s’espera del seu gènere, tot abonat per un sistema de recompenses i penalitzacions molt subtil o molt explícit, per part de totes les persones que envolten la criatura. N’hi ha que es resisteixen més. N’hi ha que es resisteixen tota la vida. D’això en depenen molts factors.

Però al que li volem donar llum és precisament a què la creativitat de gènere, l’experimentació, el joc, la vivència lliure del gènere és natural en totes les criatures, i que el que no té res de natural ni biològic, és emmotllar les criatures a uns patrons caducats que valoren i posicionen diferent a les persones i els genera molta violència i discriminació. Perquè viure segons les normes de gènere tradicionals genera molta violència. No només a qui trenca amb les normes, que òbviament encara en rebem més, sinó per a totes les persones. Sostenir els gèneres tradicionals, per a les persones cisheteronormatives, és sostenir violència tota la vida.

CREA’T va néixer per donar espais de llibertat a totes les criatures a experimentar i créixer una mica més lliures i felices. Aquí podeu trobar tota la informació sobre CREA’T 2024, la festa que estem preparant perquè experimentem i reflexionem conjuntament. Us esperem!

Share This