93 148 87 53 (Dill a div de 10 a 13h) contacte@horalliure.com

Durant el mes de novembre del passat 2018 hem celebrat diverses jornades festives a diferents escoles de Barcelona per trencar estereotips en el joc infantil. Amb el lema Juguem en Igualtat, hem fet 7 activitats i tallers on fer reflexionar a infants i les famílies. Tal i com vàrem anunciar, us apropem una altre de les activitats desenvolupades:

Per carnaval, tot s’hi val! …tot? volem fer una reflexió sobre els tabús que avui en dia encara hi ha alhora de que els infants es disfressin. Nens amb vestits de princesa i nenes astronautes encara no són la normalitat. I sobre tot la primera opció: els nens encara tenen moltes imposicions socials per subvertir els rols de gènere, i les seves identitats estan molt més encotillades i reprimides pel gènere.

Amb aquesta activitat obrim un espai on nenes i nens es podran disfressar de tot allò que tradicionalment no pertany al seu sexe. Creant una dinàmic de joc, primer oferim disfresses d’oficis tradicionalment femenins i després d’oficis tradicionalment masculins.

Durant l’activitat no oferim cap disfressa que estigui relacionada amb la violència, donat que no són valors que vulguem lloar.

“No podem ser res, sense jugar a ser-ho” Jean-Paul Sartre

Objectius de l’activitat:

  • Esborrar tabús i eliminar els estereotips de gènere assignats als oficis amb les disfresses.
  • Donar valor a tots aquells oficis tradicionalment femenins recordant quins són els valors que transmetem amb aquell joc i/o disfressa.
  • Ajudar a sentir-se identificades a les nenes amb els rols de l’àmbit públic, i no només amb els rols de l’àmbit privat i tradicionalment femenins, podent així puguin projectar-se en altres oficis tradicionalment reservats a l’altre sexe i ampliant l’imaginari infantil.
  • Ajudar a sentir-se identificats als nens amb els rols de l’àmbit privat, i no només amb els rols de l’àmbit públic i tradicionalment masculins, podent així puguin projectar-se en altres oficis tradicionalment reservats a l’altre sexe i ampliant l’imaginari infantil.
  • Ajudar als nens a jugar sense avergonyir-se a nines i cures, i tenir un espai de joc on gaudir-ne plenament sense judicis.
  • Visualitzar com les nenes ja han trencat pràcticament tots els tabús en referència als rols de gènere, i actuen sent un reflex de la mentalitat de la societat.
  • Fer reflexionar als adults amb les reaccions dels infants alhora de disfressar-se amb segons quins rols.
  • Fer veure als adults de la jerarquia de gènere que hi ha socialment i com actua en la infància.
  • Fer notar als adults com en les edats més baixes sovint encara no actuen les imposicions de gènere, però ràpidament amb l’edat ja sí.

Si voleu portar a la vostra escola qualsevol de les activitats que desenvolupem i que us fem arribar més informació podeu escriure’ns a contacte@horalliure.com. En aquest enllaç trobareu informació de l’activitat Nines i Cotxes.

Gràcies per compartir!

Share This