93 148 87 53 (Dill a div de 10 a 13h) contacte@horalliure.com
lhoradelconte10_especial prev abus

Us apropem un recull de contes per parlar sobre el racisme que hi ha a la societat, el fet migratori, i les discriminacions que travessen la vida de moltes persones a la nostra ciutat o poble. Per crear consciència crítica i veure les coses des d’altres punts de vista.

I des d’aquí fem una crida als editorials, on són els contes amb personatges racialitzats en entorns quotidians? Ens fan falta, la seva absència de què ens parla?

 

Color carn. Desirée Bela-Lobedde, Lydia Mba. Editorial Penguin, 2022. L’escriptora i activista antiracista i feminista Desrirée Bela-Lobedde presenta un conte per explicar el racisme als nens. El mar té molts tons de blau. I si no existeix un únic color carn? A partir de 3 anys.

¡Al furgón! Henri Meunier. Natalie Choux. Takatuka, 2011. A través dels ulls d’un infant, veurem com un policia s’emporta detingut una persona només per tenir la pell de color negre. Per parlar obertament sobre el racisme i la discriminació des de primera infància. A partir de 3 anys acompanyat, i per totes les edats.

Això és casa meva. Jérôme Ruillier. Editorial Juventud, 2008. El nen ha dibuixat una línia amb guix. Darrere d’aquesta línia és casa seva! Un lloc on ningú té el dret d’entrar-hi. Però el conill, el cargol, la fulla d’arbre i els núvols se’n riuen de les fronteres… A partir de 5 anys.

Orelles de papallona. Luisa Aguilar. André Neves. Kalandraka, 2008. Tenir les orelles enormes, el cabell indomable, ser alt o baix, prima o grassoneta… El tret més insignificant pot ser motiu de burla per als més petits/es. Això és el que li passa a la Mara cada vegada que va a l’escola… però la nena trobarà una resposta positiva i molt imaginativa per fer front a les burles dels seus companys. D’aquesta manera se sentirà més forta i valenta. Un conte que ens fa reflexionar sobre l’assetjament a l’escola. A partir de 3 anys acompanyat, i per totes les edats.

La Gallina Crestablava. Daniel Nesquens i Mariona Cabassa. Editorial Castellnou Infantil, 2009. La gallina Crestablava és molt especial; li encanta picotejar la terra buscant cucs i també els contes de pirates. Per això sovint s’oblida de pondre ous i el granger està molt enfadat amb ella. La Crestablava és molt intel·ligent i proposa al granger d’anar a trobar un ou d’or amagat amb l’ajuda d’un mapa del tresor. A partir d’aquesta juguesca la gallina i el granger aconseguiran fer-se amics i ella podrà ser acceptada en el galliner amb les seves particularitats. A partir de 5 anys.

Maravillosos vecinos. Hélène Lasserre, Gilles Botonaux. Ed. BiraBiro, 2016. Però, de cop i volta, es muden uns llops a l’edifici! Segons van passant les pàgines, veiem com l’edifici s’omple de veïns de tota mena fins que, al final, comprovem que tothom viu en una harmoniosa i pacífica convivència. A partir de 5 anys.

LOLA. Junot Díaz, Leo Espinosa. Quan la mestra de la Lola els demana fer un dibuix dels seus llocs d’origen, tots s’entusiasmen. Tots menys la Lola. Ella no recorda la seva Illa perquè se’n va anar quan era un nadó. A partir de 7 anys.

L’elefant encadenat. Jorge Bucay. Ed. Serres. El petit elefant del circ es pregunta per què l’elefant gran no s’allibera del seu maltractament si no està encadentat a cap estaca. La resposta fara pensar a les criatures sobre el perill de normalitzar les discriminacions i maltractaments al nostre dia a dia. A vegades cal veure-ho des d’un altre angle per trencar les cadenes. A partir de 5 anys.

Podeu trobar altres títols relacionats a altres entrades del blog: Bebe antiracista ja ressenyat a “L’hora del Conte 9”, Pequeños Grandes Gestos contra la discriminación i Pequeños Grandes Gestos por la libertad de expresión, resenyats a “L’hora del Conte 2”, L’autobús de la Rosa de l’entrada “L’hora del conte 3”.

Acabem apropant-vos espais i llibreries feministes on podreu trobar aquest i més títols per crear biblioteques lliures d’estereotips, per la pau i la justícia social:

Llibreries on podeu trobar aquesta bibliografia: a Internet Berkana, llibreria especialitzada en temàtica; Llibreria Pròleg, la llibreria de les dones històrica de Barcelona, actualment només per internet; llibreria Antinous, també especialitzada en gènere i LGTBI; llibreria Prole, al costat del mercat de Sant Antoni; La Raposa, llibreria cooperativa feminista al Poble-sec; i al Poble-sec també trobareu la llibreria La Carbonera; i a Sant Antoni una altra llibreria referent, la CaldersLa Caníbal, cooperativa llibreria, editorial i productora, entre Gràcia Nova i Sagrada Família; La Ciutat Invisible, un altre projecte cooperatiu i autogestionat, a Sans.

 Per infàncies lliures de violències!

 

Share This