I amb l’inici de curs tornem amb les propostes per trencar estereotips de gènere en la infància a través dels contes. Aquesta vegada un recull de contes de princeses… sí, princeses, però aquestes estan ben lluny del model comercial que generalment se’ns mostra, les que us apropem són emprenedores, amb ganes de decidir per si mateixes el destí de les seves vides!

Són bones històries per compartir amb els infants, nenes i també, per suposat, nens: doneu la oportunitat de créixer als nens amb valors allunyats de la violència i la imposició del patriarcat, és important que també es familiaritzin amb aquestes històries, les aprenguin a estimar i se sentin identificats amb els personatges femenins. Una oportunitat molt bona per educar per la igualtat d’oportunitats i que creixin lliures i sense opressions!

Titiritesa. Xerardo Quintiá & Maurizio A. C. Quarello, Editorial OQO, 2007. Titiritesa és educada per la seva mare i el seu pare perquè assumeixi el rol tradicional de princesa, obedient i submisa, es rebel•la a la imposició del seu destí i fuig de la cort en busca d’una nova vida. Pel camí trobarà l’amor.. d’una altra princesa. La diversitat és present en la nostra societat, i és un valor imprescindible per la pau i el respecte, mostrem la diversitat de la societat a la infància, els ajudarà a viure amb respecte i llibertat. De 8 a 12 anys. 

La princesa Li. Elena Rendeiro & Luis Amavisca. Editorial Egales, 2012. Una altra princesa que viu a la cort amb el seu pare i esperen d’ella que prengui matrimoni amb un príncep, però la princesa te al cap altres plans, doncs està enamorada d’una altra noia que viu a terres llunyanes.. Una altra oportunitat per apropar la diversitat afectiva als infants, educar en la diversitat és garantia de educar en el respecte i la llibertat. De 9 a 14 anys.

Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa? Raquel Diaz Reguera. Thule Edicions, 2010. La Carlota es pregunta si hi ha princeses que es salven a sí mateixes, que cacen llops i dracs, que vesteixen amb altres colors i són persones capaces de viure per si soles. Un conte per posar en dubte els preceptes sobre les princeses tradicionals. De 5 a 8 anys.

La princessa dels matalassos. Vivim del Cuentu i Lucia Serrano Guerrero, Editorial Baula, Col. Contes desexplicats, 2016. En un regne molt llunyà, una reina busca una princesa delicada com la flor de l’ametller per casar-la amb el seu fill. Però trobar una princesa de bo de bo no és una tasca tan senzilla, sobretot si han de passar la prova del pèsol i la candidata no té cap intenció de casar-se amb ningú. Aquí trobem una noia emprenedora que obre un negoci de matalassos. De 4 a 7 anys.

Erase dos veces… Blancanieves. Belen Gaudes Teira i Pablo Macias Alba, Nacho De Marcos Escriña, Editorial Cuatro Tuercas, 2014. Una revisió dels contes tradicionals per aportar a la infància els valors del s. XXI, i despendre’ns de la cultura tradicional que oprimeix les identitats de les nenes i els nens. Per donar una segona oportunitat als contes tradicionals, que al llarg de la història s’anaven adaptant a cada moment i cultura; doncs, per què no continuar fent el mateix? Adaptem els contes tradicionals al moment actual! De 5 a 8 anys.

Erase dos veces… Cenicienta. Belen Gaudes Teira i Pablo Macias Alba, Nacho De Marcos Escriña, Editorial Cuatro Tuercas, 2013. Una altra revisió dels contes tradicionals per aportar a la infància els valors del s. XXI, són versions amb humor per revisar tot allò que ja no té sentit en la nostra societat. De 5 a 8 anys.

Aquests títols els podeu trobar a la llibreria Còmplices, Berkana i Llibreria Pròleg (la llibreria de les dones), i a la llibreria de l’Espai Contrabandos.

No us perdeu la propera entrada de L’hora del Conte 05.. Especial Nens princeses!

Si t’ha agradat, comparteix!

Share This