93 148 87 53 (Dill a div de 10 a 13h) contacte@horalliure.com
L'hora del conte recomanacions de contes infantils Sant Jordi Santa Jordina

Aquesta Santa Jordina 2024 portem noves reflexions. Sovint encara sentim a parlar de la princesa de Sant Jordi o la filla del rei. Quan ens deixaran d’anomenar i definir en relació a un home?? Volem tenir un nom propi!

La llegenda de Sant Jordi amaga aquesta i moltes altres trampes que normalitzen la cultura masclista i el violència cap a les dones. Necessitem revolucionar els imaginaris infantils deixant de banda princeses submises que entreguen la seva vida sense qüestionar res, on són les dones i les noies la moneda de canvi i el seu destí és l’amor sent entregades a un cavaller (que ni tan sols té cap interès en ella); llegendes que anomenen a reis autoritaris però mai a les reines; herois salvadors que recorren contínuament a la violència per resoldre els conflictes; ja en tenim prou de tot això!

Aquestes històries encara estan presents als imaginaris i a les biblioteques. Encara a moltes cases i escoles trobem molts contes amb aquests missatges i imatges que calen en l’inconscient de les criatures i després ens posem les mans al cap quan tenim nens agressius i disruptius a les aules, i nenes entregades que quan els preguntem que volen ser de grans et responen “princesa!” i res més.

Aquestes imatges ens mostren quanta violència poden amagar les versions més tradicionals de la llegenda:

Per aquesta raó, un any més, us fem arribar recomanacions de títols que trenquen amb els estereotips i la violència patriarcal. Però aquest any ens ha costat trobar novetats molt trencadores i originals, altres anys us hem presentat novetats més valentes, al final de l’article us en fem referència. Quan fem recomanacions sovint ens pregunteu: “Quin és el millor?” Segurament, una barreja de tots ells. Com més ampliem els imaginaris, més treballarem per un món igualitari, divers i on la vida i la pau estiguin al centre.

I una última reflexió: “És millor explicar primer la versió original?” aquesta és una altra pregunta recurrent entre les famílies i mestres. Per respondre-la, ens podem preguntar: “què és millor, fer les coses bé des del principi o esgarrar-ho tot i començar a fer pedaços per arreglar-ho?”

recomanacions contes sant jordi santa jordina

En Jordi i el drac. Aron Dijkstra, Animallibres, 2018. Una història diferent de cavallers i dracs que aposta per guanyar amics i no batalles. Així és com el petit Jordi es convertirà en un cavaller de llegenda, molt més estimat que temut. A partir de 3 anys.

Sant Jordi versions

Sant Jordi de cap per avall.  Tina Vallès i Òscar Julve. Comanegre, 2024. Una versió original i en rima que sorprendrà per arraconar la violència del conflicte. A partir de 7 anys.

 

Contes Sant Jordi Santa Jordina

Sant Jordi, la princesa i el drac. Sandra de la Prada, Marc Donat. Estrella Polar, 2020. Només veient la il·lustració de la portada, ja crida l’atenció. Una princesa que planta cara al drac, amb cara de poques amistats. Una història que no s’allunya molt de la llegenda tradicional, però amb alguns canvis que tenen un significat ben diferent. Totes les edats.

Contes Sant Jordi Santa Jordina

 La llegenda de Sant Jordi. Amb olor. Roser Argemí. Estrella Polar, 2019. Aquesta també és una versió tradicional, però on la princesa i Sant Jordi són els protagonistes que derroten plegats el drac. Per a totes les edats.

recomanacions contes sant jordi santa jordina

La rosa i el drac. Nariella , Teresa Romero. SD, 2024. Una versió nova de la llegenda, on no hi ha bons i dolents sinó una història sobre un amable drac, la valenta princesa Elisenda i en Jordi, el fuster. La violència tampoc hi té cabuda. A partir de 7 anys.

 

 

recomanacions contes sant jordi santa jordina

El drac Zog. Julia Donaldson, Axel Scheffler. Brúixola, 2024. El drac Zog haurà de passar diverses proves abans no conegui la princesa Lilí i capgiri tot plegat. A partir de 3 anys.

 

recomanacions contes sant jordi santa jordina

Jana la dragona bombera. Un altre exemple de què els dracs i les dragones poden representar altres valors, no sempre destrucció i violència. La Jana vol ser bombera, però se li complica la història. Troba suport amb la Txell, una unicorn ben eixerida. A partir de 3 anys.

A L’hora del conte 16 i L’hora del conte 12 trobareu altres títols sobre el tema. I a L’hora del conte 4 i L’hora del conte 5, títols sobre altres maneres de ser princesa.

Bones lectures!

 

 

Share This