Un any més us apropem els contes de dracs, llibres i princeses més actuals i que trenquen estereotips. Per ampliar imaginaris infantils i no només infantils. Nous referents que trenquen amb la tradició que encotilla el fet de ser nena i ser nen a models que no ens serveixen per a una societat del s. XXI, basada en la igualtat, l’equitat, el valor per a la diversitat, la pau, les cures i l’amor. Nous referents de masculinitat en relació amb aquests valors. Una societat que entre totes i tots estem construint per tenir vides més justes i felices, vivibles i sinceres. Si la tradició sosté models que no ens serveixen, sosté un poder que ens oprimeix i esclavitza, per què no canviem la tradició? La tradició la construïm cada dia. Necessitem urgentment una nova llegenda. Feliç diada!
El NAN i la nena que volia ser el drac. Susana Peix, Marc Sardà. Ed. Barcanova, 2020. A través de les aventures de dos germans, ens aproparem a la llegenda de Sant Jordi, trencant estereotips i mostrant altres maneres de ser drac, príncep i princesa! Ens ha agradat molt! A partir de 3 anys.
La princesa, els llibres i el drac. La llegenda de Sant Jordi. Anna Manso, Liliana Fortuny. Ed. La Galera, 2018. L’àvia de la Lola i el Toni els explica la llegenda de Sant Jordi, i coneixerem una història en què una princesa troba en els llibres la manera d’enfrontar-se al drac que atemoreix tot el poble. I un cavaller que l’ajuda. Una versió molt adient pels nostres temps! A partir de 3 anys, tot i que ho recomanen per a partir de 5.
Qui estima un drac. Bianca Schulze. Ed. Cruïlla, 2022. La dragona està trista i els seus amics no hi són. Una història amb una dragona protagonista que trenca motlles i ens parla de la importància de les relacions i les cures. Ens encanta! Altres models de dracs que també tenim ben a prop i no veiem. A partir de 3 anys, tot i que es pot oferir abans.
El drac golafre. Montse Ten. Ed. La Galera, 2022. Mentre la petita princesa Hermínia està concentrada llegint un conte, un drac enorme apareix decidit a menjar-se-la. Però la nena no està disposada a ser l’esmorzar d’aquest drac afamat i es proposa fer-lo canviar d’opinió. Aconseguirà aquesta princesa decidida i xerrameca convèncer al drac perquè provi de menjar alguna altra cosa deliciosa? A partir de 4 anys.
La princesa, el drac i el cavaller desarmat. Joan Turu. Ed. El Cep i la Nansa, 2022. Aquesta llegenda de Sant Jordi no és tal com la coneixeu. Segurament us n’han narrat una versió diferent, un relat esbiaixat i ple de mitges veritats que té poc a veure amb el que realment va passar. Aquí no hi apareixen princeses bledes, ni dracs ferotges, ni cavallers armats. És precisament la mirada del cavaller Jordi la que fa canviar el destí de la bèstia alada i de tot el poble. Potser sí que va passar així… qui sap. A partir de 3 anys.
Aquí sí que hi ha dracs! Susannah Lloyd. Ed. Cruïlla, 2022. Des d’una mirada molt irònica aquesta història ens presenta un cavaller d’allò més tradicional, però tan patètic com cavaller. Una princesa molt més valenta finalment ens porta al desenllaç del conte. Per posar en dubte la masculinitat hegemònica, tot i que cal acompanyar la lectura per posar llum a les escenes on el cavaller és un beneit. A partir de 6 anys.
Santa Jordina. Inés Macpherson, Pilarín Bayés. Ed. La Galera, 2017. Fa molts i molts anys, en una època on els mags i les bruixes encara existien, hi va viure una noia que va decidir canviar el món. A partir de 3 anys.
També podem recuperar els contes recomanats en l’entrada del nostre blog de Santa Jordina de l’any passat, amb més recomanacions interessants!
Acabem apropant-vos espais i llibreries feministes on podreu trobar aquest i més títols per crear biblioteques lliures d’estereotips, per la pau i la justícia social:
Llibreria Còmplices al Gòtic, especialitzada en LGTBI; a Internet Berkana, amb la mateixa temàtica; Llibreria Pròleg, la llibreria de les dones històrica de Barcelona, al centre també; llibreria La Panafricana, al Raval, especialitzada en literatura de temàtica africana i de migracions; llibreria Prole, al costat del mercat de Sant Antoni; La Raposa, llibreria cooperativa feminista al Poble-sec; i al Poble-sec també trobareu la llibreria La Carbonera; i a Sant Antoni una altra llibreria referent, la Calders; La Caníbal, cooperativa llibreria, editorial i productora, entre Gràcia Nova i Sagrada Família; La Ciutat Invisible, un altre projecte cooperatiu i autogestionat, a Sans.
Gràcies a elles, i totes les llibreries que treballen per crear nous imaginaris a la infància!