93 148 87 53 (Dill a div de 10 a 13h) contacte@horalliure.com

L’educació afectiva-sexual sovint la relacionem amb l’adolescència, però cal iniciar-la des de la primera infància. La sexualitat és una manera de relacionar-nos amb els altres i amb nosaltres mateixes*, que evoluciona al llarg de tota la nostra vida, des de la primera infància, l’adolescència, i les diferents etapes de l’adultesa. Les relacions afectives-sexuals, com les vivim, com les expressem, estan condicionades per l’entorn cultural. Cal una bona educació afectiva-sexual des de la infància per establir relacions positives i plaents amb si mateixes i amb les altres persones. Tenir bona salut afectiva-sexual és un dret reconegut per la Carta dels Drets Humans, i la prevenció dels abusos i violències sexuals infantils passa per una bona educació afectiva-sexual a la infància.

Per aquest motiu amb aquesta entrada de L’hora del Conte us apropem contes i publicacions com a eines i recursos per una bona educació afectiva-sexual a la infància.

Aprendre a respectar els propis límits i els de les altres persones és un primer pas per prevenir l’abús infantil i en l’adolescència i adultesa gaudir de relacions afectives-sexuals des del respecte i l’empatia. 

En aquest apartat podem incloure els contes El secret d’en Blef i Marta no da besos, ressenyats en L’hora del Conte 3 i L’hora del Conte 2, respectivament, sobre la importància de respectar els límits de la canalla si no volen fer petons. El meu cos és meu!,  inclòs en L’hora del Conte 06, també ensenya a la canalla a posar límits i dir no a contacte que els poden ser desagradables. Cal ensenyar-los conscientment que el seu cos els pertany i ningú pot saltar-se els límits que posin com a protecció a relacions abusives.

La següent entrada de L’hora del conte la dedicarem, precisament, a contes que aborden directament el tema de l’abús infantil. Recordem que el 20-25% de les criatures han patit o patiran abús al llarg de la seva infantesa. És un problema social que cal abordar sense por.

I per parlar amb la infància sense embuts sobre sexualitat, cossos, relacions i gènere, hi ha propostes ben originals:

Pessigolles.  Alba Barbé i Serra i la Sara Carro Ibarra, Núria Fortuny Herrero. Editorial Bellaterra. Un conte que parla obertament de la masturbació de les nenes amb un to dolç i màgic. Cal allibertar dels tabús de la religió a la infància per crèixer amb una salut afectiva-sexual sana.  Podeu trobar l’edició del conte en format digital en catalàcastellà i euskera. A partir de 3 anys.

Explicam-m’ho. 101 preguntes fetes per nens i nenes sobre un tema apasionant. Katharina von der Gathen, Anke Kuhl. Editorial Takatuka, 2016. L’autora, pedagoga alemana especialista en educació afectiva-sexual, va recopilar preguntes que depositaven en una bústia les nenes i els nens sobre sexualitat. El resultat és aquest llibre divertit i clar per parlar de sexe, gènere, amor i cossos. A partir de 6 anys.

Como se hace una criatura. Cory Silverberg, Fiona Smith. Editorial Bellaterra, 2019. Una ajuda a mares i pares davant de la pregunta d’on venim. No inclou informació sobre el coit, la inseminació per mitjà de donants, els tractaments de fertilitat, la subrogació, o l’adopció. Però si ofereix un espai per parlar d’aquests detalls en la mesura que es desitgi. A partir de 3 anys fins a 10.

Sexo es una palabra divertida. Cory Silverberg, Fiona Smith. Editorial Bellaterra, 2019. Un llibre il·lustrat que parla a la canalla sobre els cossos, el gènere, els sentiments i el plaer. Les poques vegades que senten parlar de sexualitat sovint va associada a la por i prevenció (embarassos, enfermetats de transmisó sexual,…) per això cal un canvi en la educació afectivo-sexual que posi el plaer i les emocions al centre, amb respecte i empatia. Una gran oportunitat per obrir portes de comunicació amb les vostres filles i fills. De 7 a 10 anys.

La paraula més sexi és sí. Shaina Joy Machlus. L’altra Editorial, 2019. Una guia informativa sobre consentiment i educació afectiva-sexual contra la cultura de la violació, tan normalitzada a la nostra societat. Parla sobre consentiment, gènere, feminisme i orientació sexual amb un to proper per l’adolescència. A partir de 12 anys.

Tot el que necessites saber sobre sexualitat. Carolina Checa Dumont, Elvira Marin. Editorial Rosa dels Vents. Amb un enfocament feminista aquí  trobaràs resposta a les preguntes que els i les joves (i no tan joves) acostumen a fer sobre sexe, plaer, emocions, pràctiques sexuals, identitats i com tenir cura de nosaltres i de les persones amb qui compartim sexualitat. A partir de 12 anys.

Oh My Goig. I un altre títol dirigit al públic adolescent; un llibre basat el popular programa de televisió que desmunta tabús i parla sense embuts de sexualitat i relacions afectives. A partir de 12 anys.

Com sempre, aquests títols els podeu trobar a la llibreria Còmplices, Berkana, Llibreria Pròleg (la llibreria de les dones de Barcelona), i a la llibreria de l’Espai Contrabandos.

Des de Fundació Vicki Bernadet treballen per prevenir l’abús infantil i per acompanyar a les víctimes. Us recomanem les xerrades i activitats que proposen a les escoles, així com les xerrades sobre educació afectiva-sexual que imparteix Sida Studi entre d’altres entitats referents.Per la nostra part, des dels projectes coeducatius de L’hora Lliure seguirem treballant perquè l’educació afectiva-sexual formi part dels currículums escolars des de Bressol i Parvulari, fins a tots els nivells educatius.

Gràcies per compartir a xarxes socials!

* Per un ús del llenguatge inclusiu, no sexista, ús del femení genèric en referència a “persones” (femení plural).

Share This